Warsztaty „Kulinarnie Mocni” już we wtorek 24.10 w Grzmiącej

Warsztaty „Kulinarnie Mocni” już we wtorek 24.10 w Grzmiącej

W najbliższy wtorek, 24. października w miejscowości Grzmiąca, odbędzie się warsztat kulinarny pod hasłem „Kulinarnie Mocni”. Uczestnicy spotkania – osoby korzystające z programu POPŻ –będą mieli okazję nauczyć się, jak przygotować smaczne i proste posiłki, wykorzystując do tego sezonowe produkty, przetwory oraz aromatyczne przyprawy. Warsztat poprowadzi edukator Banku Żywności z Nowych Bielic – Bożena Pudło.

Prosto, smacznie i z pomysłem

W ramach warsztatów „Kulinarnie Mocni” osoby objęte programem POPŻ z gminy Grzmiąca, pod okiem edukatoraBanku Żywności z Nowych Bielic–Bożeny Pudło, poznają pomysły na smaczne
i proste dania z wykorzystaniem sezonowych produktów, przetworów oraz aromatycznych ziół i przypraw. Uczestnicy spotkania zdobędą przydatne informacje na temat wartości odżywczych, nauczą się przygotowywania różnorodnych posiłków złożonych z podstawowych produktów, a także wypróbują własne siły w kuchni. Na podstawie przepisów kulinarnych, przygotowanych przez Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka, przyrządzą m.in.burrito i pastę jajeczną z chrzanem.Warsztaty „Kulinarnie Mocni” odbędą się 24. października o godz. 10:000 w Grzmiącej (ul. 1 maja 7).

Cieszy nas, że możemy stać się inspiracją dla tych, którzy korzystają
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Wielu z nas w swojej kuchni wykorzystuje podstawowe przyprawy jak pieprz czy sól, a przecież świat ziół i przypraw  oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku najprostszych dań. Uczestnicy warsztatów „Kulinarnie Mocni” dowiedzą się, jakie inne przyprawy mogą wykorzystywać w swojej kuchni, by odmienić codzienny jadłospis. Warto czasem wyjść poza utarte schematy i sięgnąć np. po kmin rzymski, gałkę muszkatołową czy rozmaryn
– zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska.

Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Grzmiącej będą również świetną okazją do nawiązania relacji społecznych.Zależy nam, by uczestnicy programu poprzez wspólne gotowanie angażowali się wokół stołu – budowali przyjaźnie, pogłębiali relacje domowe i sąsiedzkie.Wspólne gotowanie z pewnością dostarczy wiele radości i doznań kulinarnych – mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.

Kilka słów o programie„Kulinarnie Mocni”

To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności.

inf. Aleksandra Trzcińska